19.7.07

Marjakestit

Aaamulla ajoimme nurmikot, koska sadetta on armotta luvassa ja viikonvaihteessa reissu Kuopioon rippijuhlille. Nurmen ajon lomassa piti lasten kanssa toki luksustella ja hörppiä pikareista Kuopion mummin mustaherukkamehua ja napsia omien pehkojen marjoja.

Villinpihan Sannin kanssa on ollut juttua kärhöistä. Valittelin omieni kehnokasvuisuutta, vaikka juuriosat aikoinaan suojasinkin vanhoilla salaojaputkilla, jotta kärhön juuret luulisivat olevansa varjossa. Mutta yksi kärhö meilläkin on rehevä kuin mikä. Se asustaa melkolailla koristekirsikan ja kirjokanukan varjossa, mutta super lämpimällä paikalla muutoin.

Liljat ovat super hyper komeita ja kukkia tulvii jatkuvasti lisää, vaikka liljakukkoja pyydystinkin melkoisia määriä ennen nuppujen tuloa.

Liljojen alapuolella rehottaa Someron Agrimarketista hankkimani lyhtykoisot ja reunustalla salkoruusun lehtiruusukkeet ovat komistuneet kerrassaan. Ensi vuonna sitten päästään nauttimaan noiden mustien kaunottarien kukkaloistosta.

Kukkapenkit olivat paikkapaikoin pahoin kuorittuneet ja aamutuimaan kitkin rikkaruohot ja hellävaroen muokkasin maanpinnan, jotta viikonvaihteeksi luvatut sadevedet pääsevät imeytymään juuristoon.

Oppineittenkukka ja hurmehappomarja halailevat. Eilis illan myrsky oli katkonut muutamia oppineittenkukkia ja riiponut irti piippuköynnöksen verkkoineen päivineen tiiliseinästä. Miehet saapuvat vasta iltasella, joten josko sitten saataisiin köynnösrukka takaisin seinälle.

Vaaleanpunainen loisto on kohta käsillä, kun sadat punahatut avautuvat.

Kiitollinen on ollut keväällä hankkimani Unikko, joka kukkii kukkimistaan ja siemeniäkin on luvassa yli omien tarpeiden

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen ollut kahden vaiheilla siinä, pidänkö liljoista vai en, mutta kyllä tuo valkea lilja on niin hienostuneen näköinen, että taidan päätyä pitämisen kannalle! Pitää varmaan hankkia itsellekin jotain yhtä hienoa.
Ja vielä kerran kiitos ohjeista, siemeniä menee multaan viikonloppuna!

Sanna Tallgren kirjoitti...

Minä kävin just äsken ulkona kylvämässä vähän punapäivänkakkaraa, kun ei kylvöinnostukseen ollut vielä muuta käsillä. Siis ,hetkinen. Tuo teidän puutarhahan on ihan unelma. Sadat punahatut!!? No niin, ei siis ole miulla hätäpäivää, ettäkö olis liian suuret istutukset :) Ei kun lisää perennaa tulolleen vaan.

Punahatuista vielä. Minulla olis tarjolla hieman varjoisampaa(puoliv.)paikkaa. Lämmin on, muttei paahda aurinko. Meniskö ne siinä vai pitääkö olla ihan auringossa?

Ja jos noin suloista unikkoa on siemenenä tarjolla, niin olen kyllä kiinnostunut...

jori kirjoitti...

Lääniä on vaikka muille jakaa, kunhan löytyisi 100 pientä orjapoikaa perustamaan uusia perenna-alueita. Kun tuo kittisavi on niin vaikeaa työstää kunnon maaksi. Mutta onneksi ukkokulta laittelee kunhan golfiltaan ehtii.

Punahattuja on meillä siellä sun täällä ja näyttää kasvaavan tuolla koristekirsikan juurella pimennossa ja varjossa, mutta lämpimässä. Luulisin siis, että pärjäävät melkein missä vaan.

Ja unikon siemeniä laitan varmasti tulemaan kun saan ne ensin talteen.

Punahatut ovat siementämällä melkoisia levittäytyjiä, mutta ihania sellaisia.

Jaska kirjoitti...

Minullakin punahatut viihtyvät sekä auringossa että puolivarjossa.
Kärhöistä vielä minun Södertälje kasvaa eteläseinustalla täydessä auringossa ja viihtyy. Saa hiukan varjoa hopeahärkästä (siis juuristo).

ANSKUN PIHA kirjoitti...

Sadat punahatut!!! Vau, leviääkö ne niin hyvin?? Mulla on penkissä kaunopunahattua, mutta se ei ole vielä kukkinut. Sillä on tosi isot lehdet, en oikein tiedä että kuuluuko asiaan. Millasen alustan noi liljat vaatii? Niitäkään ei mulla ole yhtään. Sama juttu että tarvisin uusia penkkejä, mies ei vaan mukamas ehdi niitä nyt tehdä...