8.7.07

Onnistuneet siemenvalinnat

Viime postauksen yhteydessä keskusteltiin Sannin kanssa kylvöpuuhistani. Karmean kesäflunssan ja tervehdyttävän hunajateen kera ryhdyin siis selvittämään mitä olen kylvänyt, mitkä siemenet ovat itäneet ja mitkä eivät? Lista on karuakin karumpi, paljon on nimittäin sellaisia siemeniä, joita en ole koskaan saanut itämään. Toki suurin osa pihamme kasvillisuudesta on peräisin kylvöksistäni. Eli lista todistaa sen että kylvöksissä on jokin hohto, mikä ei laannu vaikka siemenet eivät itäisikään.

Tällaisia kennoja käytän siementen kylvöön. Nämä ovat jäänteitä siltä ajalta kun vanhemmillani oli kasvihuoneviljelyä. Tiedän toki, että kennot on syytä steriloida juuripoltteen sun muiden tautien ehkäisemiseksi. Välillä puhdistelen niitä ja välillä en. Taimipolte ei kuitenkaan koskaan ole ollut riesana.

Kennoihin mahtuu noin 70 siementä. Kennojen pohjat täytän mustalla mullalla, jonka päälle sihvilöin ohuen kerroksen ketunmultaa ja sitten vaan siemen tai pari kennoon ja uusi ketunmultasihvelöinti päälle. Ja näissä hommissa on aina pikkuapurit suureksi avuksi.

Tuossa eiliset kylvökseni. Tyräkin siemenet toki jäivät vielä likoomaan keittiöön. Ensin ne piti nimittäin kevyesti hioa hiekkapaperin välissä ja sitten liottaa pari päivää, itämisen nopeuttamiseksi. Eli ne kylvetään huomenna.

Tässä ruukkuja eilisten unikkotalkoiden jäljiltä.

Ja tässä vielä muutama istutusta odotteleva unikko ruukuissaan. Eli melko pian siementen idettyä ja taimien olessa noin 3-4cm korkuisia, koulimme ne yhdessä lasten kanssa ja istutamme tuollaisiin suurempiin ruukkuihin. Samalla siirrämme taimet pois kasvihuoneesta talon varjoiselle puolelle.

Vuosien varrella on tullut kokeiltua jos jonkinmoisia siemeniä. Parhaiten kuitenkin ovat itäneet Siperianpallo-ohdakkeet - Echinops ritro, Alppipiikkiputki -Eryngium alpinum `Superbum`, Vuorikaunokki.

Tässä koko rivistö Punahattuja - Echinacea purpurea Echinacea purpurea `white swan`

Ritarinkannuksia - Delphinium cultorum elatum `Percival`

Näiden lisäksi olen onnistunut seuraavissa kylvöksissä:
Huisku-unikko, tammiunikko, MACLEAYA cordata
Leveäkompassikukka, SILPHIUMperfoliatum
Hopeakurho, CARLINA acaulis v. caulescens `Simplex`
Villasormustinkukka, DIGITALIS latana (sittemmin hävitetty)
Salkoruusu, ALCEA rosea `Nigra`
Palavarakkaus, LYCHNIS chalcedonica
Eli karu totuus on se, että ne jotka muutoinkin leviävät helposti siemenistä on itänyt meilläkin. Muut itämättömät, joiden lista on nelin ellei viisinkertainen taitavat olla vaativampia tuon itämisen suhteen ja se paljastaa sen, että varsinaisia amatöörejä tässä hommassa ollaan. Mutta jostain syystä joka vuosi tilataan uusia siemeniä ja kylvetään. Toki listasta puuttuvat kaikki yksivuotiset takuuvarmat tapaukset. Laitettiinhan me onnistuneesti tänäkin vuonna 300 unikkoa ja lähes 100 oppineittenkukkaa.
Eli jos on hyviä vinkkejä niin nyt otetaan ilomielin ja roppakaupalla niitä vastaan

2 kommenttia:

quu kirjoitti...

Osa kasveista vaatii siemenilleen sekä lämpö-, että kylmäkäsittelyn, joten siinä on usein syy miksi epäonnistuttu. Tai sitten kylmäkäsittelyt on tapahtuneet liian lämpöisissä olosuhteissa. Osa taas itää täysin pimeässä tai toisia ei saa peittää. Toisaalta taas ihan vaan siemenerässä voi olla vika (kerätty liian myöhään/aikaisin, säilytetty huonosti).

Monet säilyttää siemenensä jääkaapissa, mutta toisaalta taas toiset siemenet pitää kylvää tuoreeltaan eivätkä kestä säilömistä..

Kannattaa vaan tutkia asiaa ja tehdä uusintakylvöjä ;) Esim. Jelitton sivuilta kannattaa käydä kurkkaamassa ohjeita.

jori kirjoitti...

Kiitokset Quu hyvistä vinkeistä. Noissa Exotic gardenin siemenissä on hitsin hyvät ohjeet myös. Mutta tuo Jelitton on aivan uusi juttu. Pitänee käydä vilkuilemassa