17.6.07

Kitkentää, uusia ideoita ja vihdoinkin sadetta

Aamusta asti on käynyt melkoinen huiske ja hulina puutarhassa. Kitketty on monta saavillista niin, että jäljellä on ainoastaan sisääntulon iirisviidakko. Kitkennässä on se hyvä puoli, että aina silloin tällöin löytyy jo unholaan jääneitä kasveja. Tänäänkin löytyi purppurakeijunkukka tuolta viiruhelpien ja poimulehtien seasta.

Luonnon maakivet ja betoni taitaa olla niitä meidän pihan rakennusmateriaaleja. Maakivillä saa aikaan jotenkin niin merellisen vaikutelman ja olen aina rakastanut suuresti merta.
Toisaaltaan ajatus kivien iästä ja siitä kuinka ne ovat miljoonia vuosia nähneet jos jonkinmoista tallaajaa ja aikaa kiehtoo erityisesti.

Aamulla saatiin hetken mielijohteesta hirvittävä inspiraatio, jonka vallassa uurastimme koko päivän. Laajennammekin yläpihan rinteessä olevia istutuksia kahdella 9m pitkällä eli yhteensä 18m suorakaiteen muotoisella istutusaltaalla. Näihin tulee akilleijoja sekä täällä on nyt sitten hieman varjoakin, mikä tuo lisää jännitystä kasvivalintoihin. Tällä järjestelmällä saadaan yläpihan hirvittävän suurta hiekoitusaluetta kutistettua 1,2m x 18m yhteensä hulppeat 21 neliötä. Jes. Huomenna ehkäpä valetaan ensimmäisen laatikon reunat.

Tässä siis ensimmäinen noista 9m pitkistä altaista.

Ulkonäöltään nämä mukaelevat noita rappusia, jotka johtavat ylpihalle. Laatikoiden korkeudeksi tulee sama kuin tuon ensimmäisen askelman ja reuna jatkaa samaa linjaa rappujen reunuksen kanssa.


Huokaus ja helpotus. Hiekoitusalueet sekä istutusten kivireunukset on kitketty ja nyt pitää äkkiä laittaa todistusaineistoa blogiin, ennen kuin repsahtavat taas. Mutta hetkellisesti kaikki näyttää melko komealta ja viimeistellyltä

Tässä aamunkin postauksessa ollut salainenportti kitkettynä. Hiekoitukselle oli levinnyt satoja alppipiikkiputkia, jotka pitkän harkinnan tuloksena kiikutettiin tunkioon.

Kääpiövuorimäntyjen ja hurmehappomarjan muodostama sivuttaissuuntainen aidanne rajaa patiopihan ja ajoväylän.

Myös pation vierustat sekä talon seinustat siistittiin. Onhan meillä ensiviikolla sentään syntymäpäiväjuhlatkin. Komeat 9v tulee salaiselleagentille ikää.

Riisinii on kehitellyt komeat kukka-aihiot

Samoin samettisumakkin on aloittelemassa kukintaansa

Pikkiriikkinen isotähtiputken taimikin on avannut kukkansa

Somerolta ostamani nimensä kadottanut akilleija kukkii yhä innolla. Ja nyt Monetin ihmeellisen puutarhan kimppuun. Tiesittekö muuten, että puutarhaan istutetaan joka kevät 180 000 gladiusta. Pientä puuhastelua siis nämä omat puutarhatouhut tuntuvat olevan.

3 kommenttia:

Jaska kirjoitti...

Mukavan näköisiä sopukoita puutarhassanne. Päivityksiäkin tulee, ettei ehdi kommentoimaan. Onnea 9-vuotiaalle!

jori kirjoitti...

Itselläsi on myös komean näköisiä rakenteita sekä mielenkiintoisia kasveja. Olen viimeiset vuodet ollut mukana viemässä opetusta blogimaailmaan ja jotenkin päivitysvire on tarttunut matkaan töidenkin puolesta ja kone on auki aamusta iltaan, joten aika sutjakkaasti se käy. Kiitokset onnentoivotuksista välitän eteenpäin.

ANSKUN PIHA kirjoitti...

Olettepa olleet ahkeria ja kuinka paljon uutta tilaa istutuksille! Mulla on myös sama ongelma että rikkaruohoja riittää ja nyt yritän tunkea katekangasta joka paikkaan ettei enää tulisi lisää kitkemistä.