15.7.07

Keltasienia, mustikkapiirakkaa ja 25 uutta tainta

Seitsemän päivää on kulunut kylvöksistä ja nyt on 25 Scabiosa caucasica tainta pinnalla. Lupaavalta siis varsin lupaavalta näyttää. Mökillä sienestimme oikein kahtena päivänä ja toki metsästä pikkuisen keltasieniä l. kanttarelleja saatiin saaliiksi ja yhden mustikkapiirakan mustikat. Sienihimossa menin myös kotiin palattuamme metsälle ja saaliina yksi ketunpääkallo, ei sienen sientä eikä liioin mustikoita. Toki kolme metsämansikkaa napsin matkallani.

Pakollinen pihakierrois osoitti taas rehevöitymisen merkkejä. Tänä keväänä kylvämäni oppineittenkukat ovat osoittautuneet varsin kelpo kasveiksi. Muurin edustallakin niitä on melkoinen rivistö. Taidan hankkia näitä samoja ensivuonnakin tilkekasveiksi.

Myös mantsurianjalopähkinä levittelee komeasti lehtiään sateen tihkuttaessa sen lehvästöön.

Pation vierustan kukkapenkissä on otettu pituuskilpa ja kasvusto ylittääkin jo keskimäärin 100 cm korkeuden

Tuo kummalliselta kuulostanut perunakoiso onkin perunkoiso. Ihmettelinkin hieman itsekseni tuota perunakoiso nimeä, mutta kuvittelin kasvin olevan kasvutavaltaan perunamainen. Hmm aika erikoista logiikkaa. Olisi ehkä selvempää arkistoida siemenpussit paremmin. Koiso kun koiso, mutta sen kasvusto on mielettömän rehevää ja kukat vaatimattomia. Tästä en kyllä ole aivan varma haluanko näitä ensivuonna.

Koison kukkiin voi kylläkin kurkistella sisälle

Nämä perunkoisot ovat olleet tilkitsemässä tätä punahatturinnettä, jossa on jostain kumman syystä muutama mojova aukko. Niihin siirtelen pikkuhiljaa uusia punahatun taimia.

Talon vierustalla olevassa keltaisessa penkissä on kaikki paitsi leveäkompassikukka kukassa. Tässä syyshohdekukka oranssikukkaisena. Helenium Waltrault

Samainen hohdekukka hieman kellertävämpänä

Helenium puberleum Autumn Lollipop kukassa. Tässä on varsinainen yllättäjä. Nyt kyllä taas kerran huomaa kuinka kuvat valehtelevat. Odotin lollipopista varmaan kolminkertaisen kokoista mitä nämä sitten todelliduudessa olivat. Tuommoisen palluran halkaisija on noin 1cm - 1½ cm. Mutta ei kannata marista, sillä ihan hauskoilta ne kumminkin näyttävät muiden keltaisten joukossa.

Tässä myös tämän vuoden tilkekukkia. Muistaakseni, nii-in muistaakseni. Tämänkin pussukan olen hukannut siis nimittäin saanen esitellä tuoksuhohdekukka. Pallurat ovat nyt haltaisijaltaan vain ½cm - 1cm. Kukat tuoksuvat vienosti omenalta, jos polvistuu pikkuisen pehkon juureen ja nuuhkaisee kevyesti. Mutta suloisia nämäkin tuolla kellertävän penkin lomassa.

Ruusupenger pöyhkeilee komeana. On tainnut nauttia sateisista säistä samoin kun tuo röyhytatar, joka on vallannut alleen päivänlilja bonanzan. Onneksi päivänlilja on valtaisalla tarmolla puskenut kukkavarsiaan tuon hurjan puskan läpi. Jos kuvaa suurentaa klikkaamalla voi nähdä taustapellolla laiduntavat heposet.

Tarhapäivänlilja Cool it on jäänyt myös koristekirsikan varjoon. Kukkaaihioita on kuitenkin tuloillaan, joten kohta pääsemme nauttimaan vaihteeksi raikkaasta valkoisesta kera ihmeen ihanan vihertävän.

Ei kommentteja: